Pletařské nástroje a stroje

Sama pletu jenom na jehlicích a teoreticky umím háčkovat, ale výčet pletařských nástrojů a strojů je mnohem širší. Tento stručný přehled nemá za cíl do detailů vysvětlit všechny pletařské techniky, je jen představením různých způsobů pletení.

Pletení na jehlicích

Pletení na jehlicích soutěží s háčkováním o nejrozšířenější způsob domácího pletení. Jehlic je několik druhů, každý z kterých může mít různé velikosti, délku aj. parametry. Používá se jedna, dvě, pět nebo i více. Myslím, že pletení na jehlicích je univerzální metoda, kterou vytvoříte prakticky cokoli. Proč tedy existují i jiné nástroje, a dokonce stroje? Ne všechny vzory je možné vytvořit na jehlicích, a některé výrobky je snazší a rychlejší uplést jiným způsobem.

jehlice
Některé druhy jehlic. Zdroj: http://www.loopknittingshop.com

Háčkování

Háčkování je z hlediska nástrojů mnohem jednodušší, než pletení – máte prostě jeden háček, který až na velikost vypadá vždy stejně. Typický háčkovaný výrobek je do kruhu, nebo je výrazně tvarovaný  – tvarování je s háčkem mnohem jednodušší, než s jehlicemi.

crochet-owl-applique-20-wm
Háčkované sovičky. Zdroj: viz foto.

Knooking

Česky se knookingu říká “pletení na háčku”, a je to v podstatě kombinace pletení a háčkování, kdy místo pravé jehlice používáte speciální háček, a místo levé jehlice niť, která je připevněna ke konci háčku (viz foto). Používá se u ní speciální háček s dírkou na konci; vlastní pletení je velmi podobné, jako na jehlicích. Komu nejde nabírat příze jehlicí, ale přesto chce plést, pro toho by pletení na háčku mohlo být řešením.

knooking
Knooking. Zdroj: Pinterest

Pletení na prstech, rukou, hrábích nebo na stole

Ano, můžeme plést dokonce za pomoci jenom svých vlastních rukou. Vznikne hodně volný úplet a typický výrobek je šála. A šála je taky skoro jediný výrobek, který se tak dá uplést – šířka výsledného úpletu je dána vaší vlastní rukou. Můžete obdobným způsobem plést i třeba na hrábích a získat mnohem širší výrobek 🙂

Stejně tak můžete místo jehlic použít vlastní ruce. Nebo taky nic a speciální obří přízi rozložit jen tak na stole. Těmto posledním způsobům se říká extreme knitting (extrémní pletení) a zahrnuje také pletení na jehlicích o tloušťce dvouletých stromků.

pleteni-na-prstech
Pletení na prstech. Zdroj: babskeveci.sk

peteni-na-hrabich

Pletení na hrábích. Zdroj: youtube.com

knitting-no-needles

Pletení na stole. Potřebujete k tomu jen velký stůl a speciální echt tlustou přízi.

hand-knitting
Pletení na rukou. Můžete tak uplést například deku. Zdroj: Pinterest

Pletařský mlýnek

Pletařský mlýnek vypadá trochu jako tlama písečného červa z Duny a můžete na něm uplést jenom dutinku lícovým žerzejem. Podrobné vysvětlení s fotkami výsledných výrobků a postupem pletení najdete například zde (česky).

Pletací stroje

Pletací stroje jsou průmyslové i domácí. Přece jste si nemysleli, že to nepřeberné množství svetrů, šál, čepic, rukavic, ponožek, kabátků aj. výrobků v obchodech pletou nebohé Číňanky ručně, že ne? Pletací stroje jsou různé a podle typu stroje se na nich dají vytvářet jednoduché úplety, vzorované, barevné… Obecně platí, že čím dražší stroj, tím víc toho umí.

První pletací stroj vynalezl William Lee, student Cambridge, v roce 1589, a byl určen k pletení punčoch. To v Česku vládl Rudolf II., v Anglii Alžběta I., a kromě vynalezení pletacího stavu se v tomto roce nic významného neudálo. Veškeré dnešní pletací stroje jsou vlastně jen vylepšením Leeova ručního pletacího stavu.

Krosienky (sprang)

Pletací stav ovšem nebyl vynalezen jen tak z ničeho nic. Už mnoho století před nim bylo k pletení využíváno krosienek. To je rám s nataženými nitěmi, a pletení na něm trochu připomíná ruční tkaní na stroji. Česky se tato činnost jmenuje krosienkování. Dnes se docela populární mezi milovníky dávných časů.

Lidi krosienkují už nejméně 3000 let a spousta pletených výrobků v muzeích bylo vytvořeno právě na sprangu. Krásný obsáhlý článek s mnoha fotografiemi o historii krosienkování najdete zde (česky). Vřele doporučuji přečíst – budete překvapení, jak staré pletení je, a co všechno se vytvářelo na takovém jednoduchém rámu. Mimochodem, Česko je jedním z míst na světě, kde je tato technika nepřetržitě udržována po tisíce let.

sprang.jpg
Primitivní krosienky. Na severu Evropy se pletenina vytvářela i na větvičkách, ohnutých do oblouků (viz odkaz). Zdroj: Pinterest
krosineky
Historické foto krosienek / sprangu. Zdroj: http://www.krosienky-sprang.cz

Kromě toho lze oděvy s doplňky vytvářet paličkováním, tkaním, na rašlu, na bobinetovém stroji, a kromě pletení a háčkování lze taky splétat, vázat, pozamentovat… uff. Plést taky můžete z papíru, rákosu, lýka, orobince, proutí, z pruhů látky, z pedigu, březové kůry, provazů a provázků, z drátů… dvakrát uff. To bychom už ale zabrousili pěkně daleko od původního tématu.

 

Leave a comment